Gwiazdki Michelin – czym są i dlaczego są ważne?

Jedzenie to nie tylko dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. To także odkrywanie nowych smaków i miejsc. Wyjście do restauracji może być świetną zabawą i formą spędzania czasu.

Ale skąd możemy wiedzieć, do której restauracji warto zajrzeć? Który lokal jest po prostu wart odwiedzenia a do którego powinniśmy zaplanować specjalną wycieczkę, ponieważ gwarantuje niezapomniane przeżycia? Odpowiedzi na te pytania udzielą nam gwiazdki Michelin.

Michelin – opony, bracia i gwiazdki

Wszystko zaczęło się około 1889 roku, kiedy Édouard i André Michelin założyli firmę produkującą opony. Rok później, by zachęcić kierowców do częstszych przejażdżek, bracia stworzyli pierwszy przewodnik. Miał on na celu przede wszystkim wskazanie warsztatów, stacji benzynowych, miejsc noclegowych i restauracji. Książeczka zawierała również mapy oraz różne, przydatne porady dla kierowców. I – jak można się domyśleć – przewodnik dotyczył jedynie Francji.

Zmiany przybyły wraz z rokiem 1920. Po pierwsze – przewodnik nie był już tylko bezpłatnym dodatkiem do zakupionych opon. Po drugie – zawierał dokładniejsze informacje i opinie na temat restauracji. A sześć lat później pojawiła się słynna gwiazdka Michelin. W 1933 roku system oceniania został bardziej rozbudowany i obowiązuje od tamtej pory aż po dzień dzisiejszy.

Co oznaczają gwiazdki Michelin?

Już otrzymanie jednej gwiazdki Michelin to wielkie wyróżnienie dla restauracji. A do zdobycia są trzy. Co ważne, te oznaczenia dotyczą przede wszystkim walorów smakowych. Do oceny atmosfery i obsługi lokalu czy stosunku jakości do ceny stosowane są inne symbole czyli Sztućce i Bib Gourmand.

Czego więc możemy spodziewać się po lokalach z określoną liczbą gwiazdek?

  • Jedna gwiazdka Michelin – bardzo dobry lokal w swojej kategorii.
  • Dwie gwiazdki Michelin – doskonała kuchnia, warto odwiedzić.
  • Trzy gwiazdka Michelin – fenomenalna i wyjątkowa kuchnia; restauracja warta zaplanowania specjalnej podróży. Koniecznie należy odwiedzić.

Gwiazdki Michelin nie są wieczne

Słynne gwiazdki Michelin są przyznawane przez tajemniczych klientów. I nie jest to żart. Dlatego restauratorzy i kucharze muszą mieć się na baczności, bo nigdy nie wiadomo, czy obsługiwany właśnie gość nie jest przypadkiem audytorem.

Co ciekawe, gwiazdki Michelin są przyznawane tylko na rok

Po tym czasie jest przeprowadzany audyt. Jeżeli wszystko jest w porządku – ocena zostaje. Jeżeli nie? No cóż – gwiazdki Michelin można i zyskać i stracić.