Lodówka gastronomiczna – poznaj jej funkcję i możliwości

Trudno wyobrazić sobie restaurację bez sprawnie funkcjonującego zaplecza. Jednym z najważniejszych urządzeń, jakie wchodzi w jego skład, jest lodówka gastronomiczna. Czym odróżnia się ona od typowego sprzętu AGD, z którego korzystamy w domu? Czym kierować się przy jej wyborze?

Rodzaje i przeznaczenie lodówek gastronomicznych

Lodówka gastronomiczna to urządzenie zaprojektowane z myślą o ekspozycji towarów i deserów. Korzysta się z niej w barach, punktach samoobsługowych oraz sklepach. Do najpopularniejszych rodzajów tych urządzeń zalicza się przede wszystkim:

  • lodówki podblatowe, które są kompaktowe i z łatwością mieszczą się pod blatem,
  • lodówki do ciast – to urządzenia zaprojektowane z myślą o zastosowaniach cukierniczych, gdyż podtrzymują stałą temperaturę i wilgotność,
  • lodówki specjalistyczne – to urządzenia przeznaczone do przechowywania konkretnych produktów (np. sushi, wina),
  • lodówki przemysłowe – to modele o bardzo dużej pojemności, które sprawdzają się w obiektach, w których na ogół panuje duży ruch.

Niektóre lodówki wyposażone są w specjalistyczne funkcje, które umożliwiają łatwiejsze przechowywanie różnych produktów spożywczych o specjalnym przeznaczeniu. Należą do nich m.in. funkcja kontroli wilgotności, filtr UV, a także strefy chłodzenia, które zapobiegają przenikaniu się zapachów.

Czym kierować się przy wyborze lodówki gastronomicznej?

Wybierając lodówkę gastronomiczną, warto zwrócić uwagę na jej pojemność. To podstawowa cecha, która powinna być zależna od rozmiarów i potrzeb restauracji. Zbyt mały model szybko się zapełni, a zbyt duży będzie marnotrawstwem przestrzeni i środków.

Kolejną cechą, od której zależy, jaka lodówka gastronomiczna znajdzie się w naszej restauracji, jest rodzaj systemu chłodzenia. W układach statycznych mamy do czynienia wyłącznie z instalacją obniżającą temperaturę (parownik oraz skraplacz). Z kolei w urządzeniach pracujących dynamicznie pojawia się dodatkowo wentylator, dzięki któremu temperatura wewnątrz lodówki jest stała.

Co jeszcze wziąć pod uwagę przy doborze lodówki gastronomicznej?

Przedsiębiorca powinien też zwrócić uwagę na:

  • klasę energetyczną, od której zależy efektywność pracy danego urządzenia,
  • ergonomię, czyli udogodnienia ułatwiające obsługę (np. regulowane półki, samodzielnie domykające się drzwi),
  • wymiary – warto sprawdzić, czy urządzenie będzie się mieścić w przewidzianym dla niego miejscu.

Na gastroplaneta.pl znajdą Państwo wiele różnych modeli lodówek gastronomicznych, które – mamy nadzieję – spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających użytkowników.