Afrykańskie kawy – co je wyróżnia?

Kawa to napój, który znany jest i ceniony niemal na całym świecie. Wielbiciele kawy poszukują niepowtarzalnego smaku i niezwykłego aromatu, który w dużym stopniu zależy od rodzaju ziaren oraz od sposobu ich pozyskiwania. Wysokogatunkowe ziarna kawy pochodzą z różnych kontynentów, w tym choćby z Afryki.

Afryka jako jeden z największych dystrybutorów kawy

Afryka to kontynent, z którego dostarczane są dobrej jakości ziarna kawy. Zaraz po Ameryce Południowej zajmuje ona drugie miejsce na liście kontynentów dostarczających największe ilości ziaren. Miłośnicy tego aromatycznego napoju z pewnością doceniają walory smakowe i aromat ziaren z Etiopii, Tanzanii czy Kenii.

Z czego wynika wysoka jakość ziaren kawy pochodzących z Afryki?

Ziarna kawy pozyskiwane z roślin rosnących w Afryce cechuje bardzo wysoka jakość, która wynika z unikalnych warunków środowiskowych. Warto wspomnieć choćby o tym, że kawowce rosnące w Afryce wśród gęstej roślinności mają zapewniony łatwy dostęp do dużych ilości światła słonecznego. Znaczenie mają również warunki glebowe oraz sposób, w który prowadzona jest uprawa kawy. Kawowce rosną na dużych wysokościach, które przekraczają 1500 m.n.p.m. i uprawianie są z wykorzystaniem metod tradycyjnych. Rosną powoli, a od ich posadzenia do pierwszego zakwitnienia trzeba czekać przeszło pięć lat. Powolny wzrost roślin wynika z ograniczenia stosowania środków chemicznych, w tym nawozów i oprysków oraz przekłada się na późniejszy smak kawy. Brak stosowania substancji chemicznych nie powoduje wyjaławiania gleby i pogorszenia jakości uprawy. To z kolei umożliwia pozyskiwanie wysokiej jakości owoców i ziaren. Należy również dodać, że owoce zbierane są ręcznie, a następnie poddawane są one fermentacji i suszone na słońcu. To sprawia, że mają one słodki, owocowy i bardzo przyjemny aromat.

Czym cechuje się kawa pochodząca z Afryki?

Wysokogatunkowe ziarna kawy pozyskiwane są z różnych krajów afrykańskich. Co ciekawe, smak i aromat kawy zależy w dużym stopniu od miejsca jej uprawy. Ziarna kawy pochodzące z Etiopii cechują się delikatnym smakiem, zaś ziarna pozyskiwane z Tanzanii są lekko kwaskowe. W ich przypadku wyczuwalny jest również aromat wanilii i owoców.

Na jakie cechy kawy należy zwracać szczególną uwagę?

Pragnąc cieszyć się wysoką jakością kawy oraz jej nieprzeciętnym aromatem należy wybierać ziarna z krótką datą palenia. Takie ziarna cechują się bowiem bogatym smakiem i nieprzeciętnym aromatem. Warto również kupować kawę ze sprawdzonych źródeł – idealnie sprawdzą się palarnie kawy lub specjalistyczne sklepy z kawą. Kupując w takich miejscach zyskujemy gwarancję najwyższej jakości, której często nie znajdziemy w zwykłych supermarketach.

Jaka powinna być idealna kawa?

Idealna kawa powinna być intensywna, kremowa, bogata i miękka. Kawa pochodząca z Etiopii cechuje się lekką nutą marcepanu i może z powodzeniem być podawana w formie espresso czy napoju z mlekiem. Kawa pochodząca z Tanzanii oraz z Rwandy może być zaś zaparzana w kawiarce lub za pomocą ekspresu kolbowego.

Czym cechuje się kawa z Tanzanii?

Uprawa kawowców stanowi w Tanzanii ważny filar gospodarki. Kawowce uprawiane są na terenie północnego Kilimandżaro oraz w regionie Mbeya i Morongoro. Uprawa kawy speciality na wymienionych obszarach nie wpływa negatywnie na środowisko naturalne i nie powoduje wyjałowienia gleby. Kawowce w tym przypadku uprawiane są na terenach położonych powyżej 1400 m n.p.m. Świeżo wypalone ziarna umożliwiają przygotowanie napoju o niepowtarzanym aromacie i intensywnej nucie czekolady i wanilii.

Jakie walory smakowe ma kawa z Kenii?

W godnych polecenia punktach sprzedaży dostępne są kawy pochodzące z różnych plantacji znajdujących się niemal na całym świecie. Bogaty aromat świeżo palonej kawy dostarczają ziarna pochodzące między innymi z Kenii. Kawa z Kenii jest ceniona i chętnie wybierana przez koneserów, którzy cenią sobie nuty owoców tropikalnych, moreli, wiśni oraz klonu. Kawowce uprawiane są na obszarach położonych od 1700 do 1800 m.n.p.m, a ziarna mają wyrazisty smak, intensywny aromat oraz są delikatnie kwaśne. Kawa pochodząca z Kenii dość często oznaczana jest symbolem AA. Tego rodzaju oznaczenie podyktowane jest odpowiednią wielkością, kształtem i gęstością ziaren. Ziarna kawy oznaczonej jako AA zawierają duże ilości cenionych olejków, które warunkują intensywny smak i niepowtarzalny aromat kawy. Warto również dodać, że unikalny smak kawy związany jest również ze sposobem pozyskiwania i obróbki ziaren, które w przypadku kawy z Kenii czyszczone są z użyciem krystalicznie czystej wody z rzeki Kamweti. Oczyszczone ziarna w dalszej kolejności suszone są w afrykańskim słońcu na specjalnie przygotowanych stelażach. Tego rodzaju działania są pracochłonne i czasochłonne, ale wydobywają z kawy jest najlepsze cechy.

Po świetne kawy z Kenii warto odwiedzić stronę https://aromatkawy.com/kawy-ziarniste/15-kawa-kenia-aa-top.html