Zastawa stołowa dla gastronomii – jak wybrać odpowiednią?

Trudno byłoby sobie wyobrazić jakąkolwiek restaurację czy bistro bez odpowiedniej zastawy stołowej dla gastronomii. W sprzedaży znaleźć można niezliczoną wręcz ilość kolorów, wzorów i kształtów naczyń – na co zatem warto zwrócić uwagę, gdy wybiera się najlepszą zastawę do swojego lokalu?

Wybór zastawy stołowej dla gastronomii – klucz do sukcesu i rozpoznawalności

Zastawa stołowa dla gastronomii to nieodłączny element każdego lokalu gastronomicznego, hotelu czy innego miejsca świadczącego obsługę klientów. Od niej zależy, jak potrawa będzie prezentowana gościom, a co za tym idzie, na jakie oceny klientów lokal będzie mógł liczyć (sporo bowiem prawdy jest w tym, że „jemy oczami” – wygląd dania bardzo wpływa na indywidualne odczucia konsumenta). Wybór odpowiedniej zastawy stołowej dla gastronomii nie jest zadaniem prostym – należy uwzględnić wiele czynników, takich jak styl lokalu, rodzaj serwowanych potraw i, oczywiście, oczekiwania samych klientów.

Stylistyka zastawy stołowej dla lokalu gastronomicznego

Zastawa stołowa dla gastronomii powinna pasować stylowo do wnętrza (aranżacji) lokalu. Serwowanie wyszukanych potraw na prostych, ceramicznych talerzach może kłócić się z charakterem lokalu. Podobnie też biała, zdobiona porcelana może rozminąć się stylistycznie z surowym, industrialnym wnętrzem restauracji czy hotelu. Stąd też pierwszym krokiem w wyborze zastawy stołowej dla lokalu gastronomicznego powinien być odpowiedni dobór stylu. Porcelanowa zastawa, szczególnie z delikatnym zdobieniem, pasować będzie do eleganckich restauracji. Szkło, zwłaszcza w intensywnych kolorach, sprawdzi się w nowoczesnych, designerskich lokalach, ale też w barach czy punktach typu bistro. Wybór materiału to kolejna ważna kwestia. Porcelana, szkło, ceramika, metal – każdy z tych materiałów ma swoje plusy i minusy. Porcelana i szkło są eleganckie, ale też łatwo ulegają uszkodzeniu. Ceramika jest bardziej odporna, ale jej waga może być problemem dla obsługi. Metal natomiast znakomicie pasuje do niektórych stylów (np. industrialnego), ale nie jest to rozwiązanie uniwersalne i nie każdy gość może poczuć się komfortowo, jedząc z tego rodzaju naczyń.

Funkcjonalność i jakość – przemyślane zakupy zastawy stołowej dla gastronomii

Zastawa stołowa dla gastronomii to nie tylko estetyka, ale przede wszystkim funkcjonalność. Należy zwrócić uwagę na to, czy wybrane talerze i bulionówki są odpowiednio duże lub głębokie względem serwowanych na nich dań. Czy dzbanki do kawy pasują wizualnie do zastawy filiżanek i talerzyków? Czy szklanki nie są za wąskie do przyrządzania drinków i koktajli, a sztućce dobrze prezentują się w połączeniu z całą zastawą gastronomiczną? Bardzo ważna jest też jakość zastawy stołowej. Nie warto inwestować w tanią, niskiej klasy zastawę, która szybko się zużyje i, na przykład, po pierwszym użyciu i myciu pojawiają się na jej powierzchni widoczne zarysowania. Wysokiej jakości zastawę stołową, szkło gastronomiczne i pozostałe wyposażenie oferują profesjonalne sklepy dla gastronomii. Wybierając zastawę stołową dla lokalu gastronomicznego warto pamiętać o jeszcze kilku elementach. Przede wszystkim o względach praktycznych, przekładających się na łatwość czyszczenia i możliwość mycia w zmywarkach gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest też sposób przechowywania – pewne typy zastawy (szczególnie tej wyższej klasy) mogą wymagać specjalnych warunków (chociażby w postaci układania pomiędzy nimi specjalnych przekładek z tektury lub silikonu).