Tort na zamówienie z dostawą czy odbiorem osobistym? Bezpieczny transport okolicznościowych wypieków

Bezpieczne przewiezienie tortu, zwłaszcza wielopoziomowego, może stanowić nie lada wyzwanie. Coraz więcej cukierni i pracowni artystycznych oferuje jednak usługę dowozu zamówienia we wskazane miejsce. Wolisz sam się tym zająć? Jeśli tak, dobrze przygotuj się do transportu. Na etapie zamówienia rozważ także skorzystanie z usług cukierni, która znajduje się najbliżej miejsca przyjęcia. Dlaczego przewóz torów na zamówienie jest tak wymagający?

Przemyślany wybór cukierni

Jeśli przygotowujesz przyjęcie urodzinowe, organizujesz jubileusz, czy jakąkolwiek inną okazję, gdzie tort będzie kulminacyjnym momentem uroczystości, chcesz, żeby nie tylko był smaczny, ale również prezentował się efektownie. Gdy zależy ci na konkretnym motywie lokalizacja cukierni z pewnością nie ma dla ciebie większego znaczenia. To jednak ważny aspekt, jeśli wypiek będzie bardzo dekorowany, a więc wymagający pod względem transportu. Zwłaszcza w dużych i rozległych miastach, takich jak Warszawa.

Jeśli np. mieszkasz na Białołęce i szukasz pracowni wykonującej torty na zamówienie, Ursynów niekoniecznie będzie dobrym wyborem. To drugi koniec miasta i samodzielny odbiór tortu własnym samochodem może skończyć się uszkodzeniem ciasta. Jeśli jednak znajdziesz cukiernię oferująca usługę dowozu wypieku – nie masz się o co martwić. W profesjonalny sposób cukiernia dostarczy zamówienie bezpiecznie pod Twoje drzwi.

Transport na własną rękę – jak zabezpieczyć tort?

Gdy zdecydujesz się na transport tortu na własną rękę, pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu. Wiele zależy od tego z czego został wykonany wypiek, jego rozmiaru oraz wykorzystanych dekoracji.

W przypadku tortów na zamówienie z dużą ilością masy cukrowej uważaj na to, aby ściany kartonu nie uszkodziły ozdób. W celu ochrony warto zastosować np. plastikowe podpórki. Jeśli przygotowujesz przyjęcie latem, na tort niekorzystnie może wpłynąć wysoka temperatura w samochodzie. Wówczas dobrze jest zadbać o lodówkę turystyczną w odpowiednim rozmiarze. W przypadku tortu piętrowego najczęściej można przewieźć go w częściach i złożyć dopiero na miejscu. Warto poprosić cukiernię o zapakowanie każdego poziomu osobno.

A co z wypiekami, których główną ozdobą są świeże kwiaty? Cukiernicy mają odpowiedź również na takie zmartwienie. Idąc w ich ślady, zaopatrz się wcześniej w specjalne kapsułki z wodą i umieść je w pobliżu kwietnych dekoracji.