Kawa do kawiarni – jakie produkty warto wybierać?

O charakterze kawiarni stanowi serwowana w niej kawa. Goście chętnie wracają do miejsc, w których napar ma pożądane przez nich właściwości. Jednak jakie powinny one być? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Kawa do kawiarni może mieć wiele odsłon i to goście lokalu decydują o tym, które z nich pragną poznać.

Kawa do kawiarni dopasowana do miejsca

Smak i aromat kawy to efekt zarówno gatunku i pochodzenia ziaren, jak i metod ich uprawy, sposobu obróbki, rodzaju ekspresu do kawy oraz stosowanych dodatków. Kawa może być zarówno mocna, intensywna, o czekoladowych i karmelowych nutach, jak i łagodniejsza, bardziej kwasowa, z owocowym aromatem. Z całą pewnością kawę należy dopasować do samej kawiarni – tak, by goście wiedzieli, czego mogą się spodziewać. W kawiarni o włoskim klimacie koniecznie powinno być serwowane perfekcyjne, włoskie espresso z kolbowego ekspresu ciśnieniowego. Z kolei kawiarnia alternatywna może dawać klientom możliwość zamówienia naparów z dripa.

Kawa jako uzupełnienie menu

Smak i aromat kawy to poniekąd uzupełnienie innych pozycji dostępnych w menu. Intensywne espresso doskonale balansuje słodycz ciast i innych deserów. Do caffe latte z karmelowym syropem lepiej natomiast podać przekąskę na wytrawnie. Kawa przygotowywana metodami alternatywnymi świetnie sprawdza się w kawiarniach ze zdrowymi deserami, na przykład bez cukru. Obsługa lokalu powinna doskonale znać właściwości i pochodzenie serwowanej kawy. Dzięki temu bariści będą mogli lepiej doradzać niezdecydowanym gościom w wyborze odpowiednich napojów.

Kawa do kawiarni na specjalne okazje

W kawiarni warto używać kaw o zbalansowanym smaku i aromacie, które dobrze sprawdzają się do przygotowywania rozmaitych specjałów. W przypadku kawy do espresso możesz postawić na ciemno palone ziarna arabiki i robusty. Na ich bazie możesz przyrządzać zarówno klasyczne espresso i caffe americano, jak i sezonowe caffe latte z korzennymi przyprawami. Z kolei do kawy przygotowywanej metodami alternatywnymi wybierz jaśniej palone ziarna 100% arabiki. Świetnie sprawdzą się także do orzeźwiającego cold brew letnią porą. Weź pod uwagę, że wśród Twoich gości mogą znajdować się osoby, które lubią kawę, ale nie mogą pić kofeiny. Dla nich wybierz kawę do kawiarni bezkofeinową.